Úvod » PODLE NÁZVU » Rejstřík českých názvů » Choroš oříš » CHOROŠ OŘÍŠ plodnice řezané 50g | Centrum-bylin.cz
Choroš oříš (Polyporus umbellatus) je druh houby, který roste na pařezech a kořenech listnatých stromů. Tato houba má významné místo v tradiční medicíně a je ceněna pro své unikátní vlastnosti. Choroš oříš je také známý pod názvem Zhu Ling v čínské medicíně.
Choroš oříš tvoří velké plodnice, které se skládají z mnoha malých, okrouhlých klobouků. Tyto klobouky jsou připevněny k centrálnímu stvolu a mají světle hnědou až šedohnědou barvu. Plodnice mohou dosahovat průměru až 40 cm a váhy několika kilogramů.
Choroš oříš má široké spektrum využití, které sahá od kulinářství po tradiční medicínu. Následující jsou některé způsoby jeho použití:
Kulinářské použití: Mladé plodnice choroše oříše jsou jedlé a mají jemnou, příjemnou chuť. Jsou vhodné do polévek, omáček nebo jako příloha k hlavním jídlům.
Tradiční medicína: V tradiční čínské medicíně je choroš oříš používán po staletí. Je ceněn pro své vlastnosti a často se kombinuje s dalšími bylinami v bylinných směsích.
Přírodní doplněk stravy: Choroš oříš je dostupný ve formě prášku, kapslí nebo extraktů, které se používají jako přírodní doplněk stravy.
Výroba čajů: Sušené plodnice choroše oříše se často používají k výrobě čajů. Tyto čaje mají jemnou, zemitou chuť a jsou oblíbené pro své přínosy.
Choroš oříš je často kombinován s dalšími bylinami, aby se zvýšila jeho účinnost. Některé oblíbené kombinace zahrnují:
Choroš oříš je ceněná houba s mnoha možnostmi použití. Jeho význam v tradiční medicíně i kulinářství je nezpochybnitelný. Bez ohledu na to, zda se rozhodnete ho použít v kuchyni nebo jako doplněk stravy, choroš oříš nabízí širokou škálu přínosů.
Charakteristika TČM
Droga má povahu vyrovnanou, chuť sladkou, mdlou, tropismus k dráze ledvin a močového měchýře. Odvádí vodu a odstraňuje vlhkost. Nesmí se užívat nejde-li o nárůst škodlivé vlhkosti, neboť může dojít k poškození yinu.
Doporučená denní dávka je 5-10 g suché drogy ve formě odvaru, prášku nebo pilulek.