Úvod » BYLINNÉ ČAJE » SYPANÉ JEDNODRUHOVÉ » Kustovnice čínská - Goji » KUSTOVNICE ČÍNSKÁ (GOJI) plod | Centrum bylin
Kustovnice čínská (lycium chinense) se v čínské medicíně používá již velmi dlouho. Traduje se, že pokud se kustovnice pije ve formě čaje celý rok, přináší dokonalé zdraví a dlouhý věk. Proto je označována jako plod dlouhověkosti nebo také ovoce radosti.
Nejčastěji se používají její plody – qoji (qouči), které se staly velmi cenným a nepostradatelným doplňkem stravy. Goji, sušené plody kustovnice čínské, mají sytě až tmavě červenou barvu a jsou velké jako sušené rozinky. Mohou také připomínat sušený šípek. Jejich chuť je však sladší, něco mezi šípkem, brusinkou a jablkem. Plody obsahují řadu vitamínů (B1, B2, B6, C a E), karotenoidy a physalien se silnými antioxidačními účinky a betain, který mimo jiné chrání buňky a tkáně před dehydratací a umožňuje úsporu energie v organismu. Dále plody obsahují velké množství minerálních látek (např. fosfor, vápník, železo) a až 21 stopových prvků (např. zinek, měď, selen), steroidy, 18 druhů aminokyselin, včetně osmi esenciálních, a imunologicky aktivní polysacharidy, které jsou výjimečné pro svou schopnost odstraňovat volné radikály, čímž pomáhají zabraňovat poškození buněk, zpomalují proces stárnutí a posilují imunitní systém. Další cennou látkou obsaženou v goji je germanium, které působí proti rakovinným buňkám v těle. Z hlediska nutričních hodnot je kustovnice jeden z nejbohatších zdrojů v rostlinné říši. Léčivé účinky kustovnice jsou mnohostranné. Plody posilují ledviny a játra, podporují krvetvorbu, snižují krevní tlak, hladinu tuku i cukru v krvi. Dále se používá při plicní tuberkulóze, některých očních chorobách a je účinným prostředkem při ženské i mužské neplodnosti. Užíváním dochází i k omezení vzniku bolestí v kříži a kolenou, bolestí hlavy, hučení v uších a závratí. Také zlepšuje pevnost šlach a nehtů. Podporuje trávení, zlepšuje činnost střev a pozitivně působí na menstruační cyklus. Plody kustovnice čínské se mohou konzumovat samotné nebo se přidávají do cereálních směsí, pečiva apod. Doporučená denní dávka je 6-15 g suchých plodů. Často se používají k přípravě čaje podobně jako šípky: 8-10 g plodů se povaří 5-10 minut v 0,5 l vody. Tento odvar se pije na lačno ve dvou dávkách, včetně plodů.