Úvod » BYLINNÉ ČAJE » YUNNAN PU ERH tmavý sypaný bylinný čaj | Centrum bylin
Nálev je zemitý, avšak nesvíravý.
Čaje typu pchu-er mají obecně silnou, výraznou chuť i aroma. Pocházejí z provincie Jün-nan (Yunnan) a jsou součástí tradiční čínské medicíny. Jedná se o čaje dodatečně fermentované. Díky složitému a zdlouhavému způsobu zpracování tak pchu-er vytvořil jedinečnou skupinu. Traduje se, že na chuť pchu-eru se musí postupně zvykat. Po prvním šálku si ho zamilujete, nebo se k němu časem tzv. propijete. Čím starší pchu-er je, tím kvalitnější nápoj z něj připravíte. Je to čaj, který potřebuje stárnout.
Čajovník čínský působí jako antioxidant a podporuje fyzickou a mentální aktivitu. Pití čaje je vhodné pro udržení zdravého chrupu, podporujestav kostí a kůže. Je doporučovánpři regulaci hmotnosti, je schopen normalizovat hladinu glukózy v krvi a metabolismus tuků. Podporuje normální zdraví srdce.
Příprava: je dvojího druhu
Doporučená příprava:
Jednu polévkovou lžíci sypaného pchu-eru (cca 6–8 g) vložíme do konvičky a přelijeme 500 ml horké vody těsně pod bodem varu. Louhujeme 2–4 min.Možno připravit 3 nálevy. Čím více dáme čaje a čím déle trvá louhování, tím více chuti se z čaje uvolní. Pro dosažení intenzivnější chuti je vhodnější spíše přidávat čaj, než prodlužovat dobu louhování.