Úvod » PODLE NÁZVU » Rejstřík českých názvů » Hořec žlutý » HOŘEC ŽLUTÝ - kořen - sypaný bylinný čaj 50g | Centrum bylin
Gentiana lutea
Hořec žlutý - Gentiana lutea používali k podpoře chuti k jídlu již staří Egypťané, Řekové i Římané. Hořec se taktéž využíval při střevních parazitech, trávicích potížích, onemocnění ledvin a menstruačních potížích.
Dnešní moderní medicína využívá hořec na
Kořen hořce obsahuje gentianin, látku po níž hořec dostojí svému jménu - je hořká a která podporuje tvorbu slin a žaludečních kyselin. V Německu je hořec schválen jako léčebný prostředek při ztrátě chuti k jídlu a zažívacích obtížích. Užívá se při nadímání, či po těžkých chorobách k urychlení rekonvalescence. Má celkový posilující vliv na organismus.
Čínské výzkumy potvrdili protizánětlivý účinek - je vhodný na artritidu.
V neposladní řadě býval používán k vyvolání nedostavené menstruace.
Tradiční použití: Odvar připravíme z 1 lžičky kořene na 500ml. Přivedeme ho k varu a vaříme 30 min.. Pro hořkou chuť se doporučuje přidat med. Výborně se hodí pro přípravu tinktury.
Není vhodný pro těhotné ženy a lidi s vysokým tlakem.
Hořčiny předurčují i terapeutické poslání drogy. Začínají působit již v ústech, kde se vytváří více slin a trávicích fermentů.
Droga také tlumí dyspeptické projevy při poruchách funkce žlučníku, jater a slinivky. Neznámým mechanismem podporuje krvetvorbu, funkce centrální nervové soustavy a lze ji také využít jako obecné tonikum v rekovalescenci po těžkých chorobách.