Úvod » PODLE NÁZVU » Rejstřík českých názvů » Galgán lékařský » GALGÁN LÉKAŘSKÝ - kořen - sypaný bylinný čaj 100g | Centrum bylin
Alpinia officinarum
Galgán byl velmi oblíben v indcké ajurvédské medicíně. V Evropě je znám od 9. století díky arabským obchodníkům a lékařům.
Původ:
Galgán patří do čeledi zázvorovtých. Pochází pravděpodobně z jihovýchodní Asie.Odtud se dostal do Indie a Thajska, proto byl nazýván i thajským zázvorem. Oddenek tohoto asi 1,5 m vysokého keře se vodorovně plazí pod zemí a silně se rozvětvuje. Po asi deseti letech růstu se oddenek vyhrabe, nařeže na krátké kusy a usuší.
Používané části a obsahové látky:
V léčitelství se používá výlučně oddenek galgánu, který obsahuje silice, látky ostré chuti, např. galangol, flavonidy a hořčiny. Tyto látky uvolňují křeče, působí antibakteriálně a protizánětlivě a kořenité aroma povzbuzuje trávení. Galgán má proto podobný účinek jako příbuzný zázvor. Galgán má ovšem o něco ostřejší chuť.
Aplikační forma a dávkování:
Oddenek galgánu se používá především k přípravě čaje, ale i ve formě tinktury a extraktu v hotových přípravcích.
Příprava čaje:
1 čaj. lž jemně řezaného oddenku se přelje šálkem vroucí vody, nechá se přkryté 5 min. vyluhovat a scedí se. Pije se 1 šálek vždy 30 min. před jídlem.
Při přípravě čaje je výhodná kombinace s jinými rostlinami, např. s oddenkem puškvorce v poměru 1:1
Denní dávka oddenku jsou 2 - 3 g.
Galgán se tak často přidává do likérů, zejména do žaludečních hořkých. Jako koření se hodí k zelenině, bramborům, k hovězímu masu a k asijským jídlům.