Úvod » PODLE NÁZVU » Rejstřík českých názvů » Máta marocká » MAROCKÁ MÁTA list sypaný bylinný čaj | Centrum bylin
Kdo by neznal mátu. Ta snad nesmí chybět v žádném bylinkovém záhoně. Patří k našim nejznámějším léčivkám. Ale tento druh pochází z Maroka a celé severoafrické oblasti. Je to mrazuvzdorná bylinná trvalka. Dorůstá do výšky 50 cm, kvete v létě v květenstvích ve tvaru klasu. Všechny uváděné druhy vyžadují slunné stanoviště či polostín a humózní půdu, jsou mrazuvzdorné do - 28 stupňů.
Vnější použití máty:
Hlavní složkou, kterou máta obsahuje je mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, čímž se ztrácejí nepříjemné pocity jako svědění, mírná bolestivost a podráždění. Při vnějším použití je tedy výborná jako odvar na výplachy při bolestech zubů a dásní, přičemž zpříjemňuje a čistí dech. Čerstvé mátové lístky je možno přidat do vody na koupel, protože má osvěžující účinky.
Vnitřní použití máty:
Máta zaručeně pomáhá při všech druzích žaludečních potíží, uvolňuje křeče, zlepšuje žaludeční nevolnost při kocovině, zastavuje zvracení, léčí koliky a nemoci střev, zlepšuje chuť k jídlu, tiší bolesti při podrážděném žlučníku či žlučových kamenech, celkově zlepšuje vylučování žluče a posiluje celou nervovou soustavu, má mírné afrodiziakální účinky. Velmi dobrá je kombinace máty s dalšími léčivkami. Pomáhá při impotenci a frigiditě, s rozmarýnem zlepšuje tělesnou i duševní kondici.
Využití máty v kuchyni:
Silně aromatické máty dobře chutnají v moučnících a nápojích. Skvěle poslouží k ozdobení pokrmů. Mezi nejznámější koktejly patří Mojito. Nemusíme ani připomínat, že takový mátový čaj dělá divy v našem těle. Máty s ovocným a čokoládovým aroma jsou vhodné na přípravu desertů, nápojů pro děti a pro ty , kteří mají rádi jemnější chuť mentolu. Obzvláště máta ananasová má mimořádně dekorativní efekt, protože její listy jsou zeleno bílé.