Rosolovka řasotvará neboli lat. Tremella fuciformis je houba malého vzrůstu. Vzhledem připomíná spíše želatinovou květinu než houbu. Často je pojmenovávána také jako sněhové ucho či medúza.
Velice oblíbená je v tradiční čínské medicíně, ale i v kuchyni, kde je považována za delikatesu. V poslední době se rozrůstá obliba rosolovky v kosmetice, kde je využívána především pro zlepšení stavu pleti díky vysokému obsahu kyseliny hyaluronové. Při vnějším použití pleť hydratuje, rozjasňuje a revitalizuje.
Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této houby na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu či v literatuře.
Tradiční užití:
Tři gramy rosolovky řasotvaré vložíme do 200 ml studené vody a přivedeme k varu. Na mírném ohni povaříme cca 10 min. a takto připravený odvar užíváme až 3× denně.
Před použitím rosolovky v kuchyni je potřeba ji omýt a následně vložit do studené vody, kde ji necháme máčet cca 15 min. Tím získá svoji původní bílou barvu, tvar a konzistenci. Následně můžeme používat do omáček, polévek, povařenou do salátů či dezertů i do sladkých pokrmů. Je bez chuti, má gelovou strukturu a je velice výživná. Vhodná je také na smažení.
Surovina pro individuální použití